wie zijn wij

 

De teksten die wij zongen zijn op zich vrij te gebruiken.
Maar we vertrouwen er op dat u steeds de bron vermeldt. Indien er geen naam onder een tekst staat, is die van 'de Raging Grannies'.

De Raging Grannies maken hun eigen teksten, en soms ook de melodie.
De teksten worden vaak de avond tevoren gemaakt, zodat ze altijd actueel zijn en toegespitst op de gelegenheid, waar we ze voor 't eerst zingen. Daarom zingen we altijd van papier en vergissen we ons weleens...

In onze teksten geven we onze standpunten, maar ook veel informatie. We proberen door ironie en scherpte ludieke teksten te maken, die bij de mensen blijven hangen.

I. Over enkele brandhaarden hebben tot nu toe gezongen:

Over de vrouwen in Syrië

Op de landelijke dag van Vrouwen voor Vrede in oktober 2014 was het thema 'vrouwen in Syrië'. Daar zongen we over.
Hier vindt u de tekst(en): Over Syrië

Over Birma:

Natuurlijk roepen we voor alles: AUNG SAN SUU KYI VRIJ is eindelijk vrij!!! (voor hoe lang?) maar we verdiepen ons ook in de geschiedenis van het land, in de standpunten van de bondgenoten van de junta en die van het Birmese volk; en maken we melding van de wantoestanden in het leger.
Hier vindt u de tekst(en): over Birma

Over Israël en Palestina:

Israël is een bron van inspiratie! We maken beurtelings teksten die aandacht vragen voor het Palestijnse volk en teksten over een frisse kijk op het vredesproces, maar ook maken we teksten over onze gevoelens van machteloosheid. Tenslotte zijn er teksten die speciaal zijn gericht tot de christelijke gemeenschap, voor wie het, met de Bijbel in de hand, absoluut niet gemakkelijk is om zich een rechtvaardig oordeel te vormen over deze zeer onrechtvaardige situatie.
Hier vindt u de tekst(en): Over Israël en Palestina

Hier vindt u de tekst(en): Over Irak

Over Afghanistan:

"Afghanistan, wat daar niet kan is: oorlogje spelen en winnen!" Dat is in het kort onze mening. Weg met de troepen, laat alleen de civiele hulpverleners hun werk doen.
Hier vindt u de tekst(en): Over Afghanistan

II. En over conflicten en geweld in het algemeen:

Onder andere over Nine Eleven, tien jaar later.

Over conflicten en geweld

III. Dan natuurlijk over kernwapens:

Eruit natuurlijk, UIT DE WERELD MET DIE TROEP! Maar wat weten we ervan? Wat weten we van D.U., dat goedje dat gestopt wordt in alles wat met oorlogvoeren te maken heeft: kogels, afschutgerei, tanks, bommen, alles, alles! Nog MIJARDEN JAREN zal dit goedje slachtoffers maken in alle regio's waar het is gebruikt of getest!

Over kernwapens

IV: En over oorlog en vrede:

Wij verdiepen ons steeds in de geschiedenis van een conflict en in de standpunten (en hun geschiedenis) van alle betrokken partijen. Wij realiseren ons dat vrede ver is, en dat vrede een subjectief begrip is. Maar als we op houden met oorlog, met wapens maken en gebruiken, met de aarde vervuilen en onbewoonbaar maken voor ons nageslacht, dan zullen we afwezigheid hebben van massale strijd en vernietiging.   En misschien is dat het uiterste wat wij mensen kunnen bereiken...

Over oorlog en vrede

V. Over mensenrechten:

En dan vooral over vrouwenrechten, maar zeker niet alleen.
We staan er niet altijd bij stil dat in grote delen van onze wereld vrouwen niet meer zijn dan gebruiksvoorwerpen, zoals een hond een waakhond kan zijn en een ezel een lastdier. Vervangbaar en tembaar. Het is een wonder dat deze vrouwen toch een eigen mening blijken te hebben, wanneer ernaar gevraagd wordt. Zodra vrouwen in een regering kunnen worden gekozen, blijken er ook ineens vrouwen te zijn die zijn toegerust om een dergelijke functie te vervullen. Laten we dus blijven monitoren in alle landen, waar resolutie 1325 een wereld van verschil kan betekenen!

Over mensenrechten

VI. Tegen de wapenhandel

Tegen de wapenhandel

VII. Over de ellende die geld in de wereld kan veroorzaken.

Over geld en hebzucht

VIII. Over protesten in het algemeen:

Over protesten in het algemeen

IX. Wereld Vrouwen Vredes Lied

     Nederlands

     Francais

     English